Architecture

Refurbishment and New Construction of the Bartholomay House

Our second building in the Ganghofersiedlung in Regensburg, which was built in the 1930s under the National Socialists as “Göring-Heim” for members of the Messerschmidtwerke.

The settlement houses, which are in great need of renovation, are to be revitalized as part of a development plan – with the inevitable upheaval in the social structure. The settlement had remained almost unchanged architecturally and is under ensemble and monument protection.

The simple gable roof single-family houses with approx. 80 sqm of living space can be expanded by a ground floor extension to increase the living space. The tension between historical heritage and the current present also determines the design for the renovation and new building expansion.

The Design

In order not to weaken the existing house in its independent overall expression, the joint between the existing and the new building was covered with a mirror surface. This creates a strong separation of the two structures. The adjacent residential street is reflected on the entrance level, and the green of the garden is reflected at the rear.

The new building rests as a simple wooden box, reserved and independent next to the existing building. The facade made of horizontal untreated oak boards is additionally accentuated and divided into areas by different board widths and depth levels. The structures overlap the square windows like a kind of inlay.

The oak of the facade of the new building also extends thematically into the interior. The design of the built-in furniture has had a strong impact on the floor plan right from the start since it is the only space limitation in the new building.

Associated with the entrance, as a mediator between the existing and the new building, there is a wooden staircase as “room in the room” with storage space for small items and daylight from above. From there you can access the kitchen and dining room of the new building.

The kitchen with the small alcove-like oak seat – with a view of the entrance – is only limited by kitchen furniture and is opened to the dining room by a counter. The large oak furniture, which extends from the kitchen through the dining room into the living room, forms the spatial backbone and enables the semi-open separation of the three areas of cooking, eating and living.

The different levels and the different permeability of the furniture create interesting room moods. The areas of use are united by a continuous neutral grey-brown screed as a floor covering.

The existing building was carefully renovated in accordance with the original plans and photos. The small-scale inventory floor plan was largely left unchanged. Here are the entrance and the individual rooms such as 3 children’s rooms, bedrooms, 2 bathrooms. An oak plank parquet was installed in the existing building. A green-brown Swedish limestone (Ölandstein) was used as a floor covering in the bathrooms and in the entrance area.

In addition to a gas condensing boiler, the house technology includes controlled living space ventilation with heat recovery and a KNX system.

Source: fabi-architekten.de

Jammie Maddison

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Architecture