House

A Wooden Doetsu’s Housing Renovation From Shizuoka Prefecture

Traditional Japanese houses tend to be simple and close to one another, both in urban and rural areas. However, a key element of traditional Japanese residential home design lies in privacy, natural light, protection from the outside of the house, and not concerned with the size or location of the house.

Although most Japanese who live in urban areas cannot afford to build houses, their apartments also often have traditional elements, such as a bathtub for bathing and the use of a ladder at the entrance of a house.

There are also many Western-style houses in Japan that have a traditional Japanese room with Tatami floors. Traditional Japanese home design elements have been an inspiration for Western architects for a long time, and can be found in other homes throughout the world.

Doetsu’s Housing Renovation

The thing to consider when renovating is how to deal with the time this house has been through. The passage of time dwells in the material and floats in the space. On renovating this time I thought about what should be done to renew the time of a new family while inheriting the quality of space.


Rather than obscuring the existing or combining existing materials with harmony Showing clear “intervention” as the quality and composition of materials / spaces will respect the time so far I thought.

Over the decades, peeling off multiple layers of finishing material revealed an existing wooden frame. At the same time, you feel the strength of the reasonable skeleton that supports the large roof I felt the rhythm of life freely moving around in a wooden framed forest. The extension is made of mortar, over which beams are mounted, the roof is placed, and the traces of the connection with the existing are clearly shown.


The coexistence of a sense of security and the lightness of the wooden frame created by the massive mass different from the wooden structure. When viewed from the outside, the entrance looks like darkness. The scenery seen from there would have been the ancient people looking dimly out of the cave
The scenery may not change. The aim was to create an architecture that appeals to the universal sense of the people who retains and inherits memories in the dark.

Location: Shimada, Shizuoka Prefecture
Main use: Dedicated house (renovation)
Structure scale: Wooden 2nd floor
Site area: 223㎡
Total floor area: 94.15㎡

Source: machi-a.com

Jammie Maddison

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in House