Architecture

A Modern Refurbishment and New Construction of Residential House

The Ganghofersiedlung was built in the 1930s under the National Socialists as a “Göring-Heim settlement” for members of the Messerschmidtwerke. In the course of its existence, the 149 houses in the settlement changed hands more often. Unfortunately, she was recently sent to a purely economic. oriented real estate company sold.

The settlement houses, which are in great need of renovation, are to be “revitalized” in the course of a development plan – with the inevitable change in the social structure. The settlement had remained almost unchanged architecturally and is under ensemble and monument protection.

The simple gable roof single-family houses with approx. 80 sqm of living space can be expanded by a ground floor extension to increase the living space. For us as an architect’s office, these requirements were a great challenge to show on the one hand how sensitive handling of existing buildings can be achieved and on the other hand how a new building can be perfectly joined.

The Architecture

In order to leave the existing building completely free, a transparent, self-supporting all-glass transition, without visible profiles, drainage systems and base formation – like a bridge – was stretched between the existing and the new building. The glass joint functions as an optical separation with a simultaneous functional connection.

The entire outer facade of the housing estate remains visible from the outside, the building’s proportions are completely preserved. In the design process, it quickly became clear that the smaller rooms with the reduced window openings of the existing building accommodated the individual rooms (children’s room, bedroom, bathroom and a study).

In contrast to this, it was important for the builders to create an airy, open, large living, cooking and dining area in the new extension, which also clearly stands out from the existing building due to the entire interior and exterior design. So there are small, cozy areas, as well as modern, spacious living situations right next to each other.

As a result, a parquet floor was laid in the existing building, the old existing doors and the best. Preserved and prepared wooden stairs and reused existing wooden supports. Black and white-coated screeds were used in the new building, as well as filigree, transparent stairs and railings made of steel and glass.

The cultivation stands for itself and is additional. due to dark colouring, vertical wooden formwork and narrow high window openings on the street view optically reduced and separated. Large glazing on the south-west side affords a view of the crowns of the beautiful old fruit trees.

The two floors of the extension were also connected vertically via an air space. The exposure of the basement, which is partly the slope is much improved and the two functions of eating and living are combined. In addition, skylights guide daylight up a glazed staircase to the basement.

So a maximum use of the new building is completely achieved as living space. Built-in furniture and a furniture staircase in the new building create additional storage space.

In addition to a geothermal heat pump, the house technology includes controlled living space ventilation with heat recovery and preconditioning. The building corresponds to a KfW Efficiency House 70.

 

Source: fabi-architekten.de

Jammie Maddison

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Architecture